MISTIK

Maklumat & Sejarahnya
Buluh Tumpat Dikenali Atas Sebab Sifat Ketumpatannya Dan Berbeza Diantara Buluh Perindu, Buluh Betong Serta Pokok Buluh Biasa. Buluh Tumpat Pun Banyak Jenis Ada Juga Buluh Tumpat Bunting, Buluh Bertemu Ruas Akan Tetapi Buluh Tumpat Yang Memiliki Khasiat Adalah Buluh Tumpat Yang Lurus, Ianya Tidak Mengecil Dan Besar Diantara Ruas-Ruas Buluh Tersebut. Rahsia Buluh Tumpat Juga Banyak Sekali Hanya Segelintir Sahaja Yang Tahu Akan Kegunaannya. Ia Terkenal Digunakan Untuk Menarik Bisa Dalam Badan Serta Luka-Luka Kecil. Insya-Allah Mujarab. Ada Orang Menggunakannya Untuk Penepis Rintangan, Penarik, Pelaris, Pemanis Serta Kebal.


Terdapat 2 Jenis Buluh Tumpat Iaitu Buluh Tumpat Jantan Dan Buluh Tumpat Betina. Khasiat Padanya Adalah Sama. Cara Untuk Membezakannya Buluh Tumpat Jantan Tiada Lubang Di Tengahnya Manakala Buluh Tumpat Betina Ada Lubang Ditengahnya. Seperti Sifat-Sifat Manusia. Allahualam…

Orang-orang yang suka atau mengamalkan ilmu mistik mungkin pernah mendengar perkataan “cemara babi”.


Ia sejenis azimat yang digunakan oleh peminat-peminat mistik untuk beberapa tujuan.

-Pertama supaya dikasihi dan disayangi orang


-Kedua azimat untuk mempertahankan diri dari bahaya-bahaya luka.


Ia dipercayai dapat melindungi pemakainya dari tercedera bila diserang oleh babi liar, atau tegasnya kulitnya menjadi kebal bila diserang babi itu.


Ia juga dipercayai dapat membuat pemakainya mejadi pemberani dan ditakuti oleh orang rama


Besi Kuning Kepompong
Berukuran panjang 4 cm dan lebar 8 mm berbentuk seperti kepompong dan di dalamnya ada sebuah jarum, dan bentuk kepompong diluarnya keras dan berat seperti layaknya besi apabila dilihat pada luar mustika akan tampak, berwarna coklat kekuning-kuningan dan pada luarnya dan terdapat lingkaran seperti serabut sarang tawon yang berwarna kuning keemasan yang melingkarinya dan bila di lihat mirip dengan wujud bentuk kepompong, tetapi apabila mustika ini di pegang atau di goyang-goyangkan akan keluar jarum di ujungnya.


No comments:

Post a Comment